[...] energetyczne tradycyjnym i w miarę wartościowym jedzeniem, więc najprawdopodobniej będziesz musiał zaopatrzyć się w odpowiednią odzywkę. Najlepsza będzie taka, gdzie stosunek białka do węglowodanów wynosi 1: 4, a więc wszystkie odzywki typu "Massive". Oczywiście taki typ preparatów nie za bardzo jest wskazany dla osób o otłuszczonej i [...]
[...] blisko ideału). Tymczasem pożywienie typowego Europejczyka charakteryzuje się stosunkiem 20:1! (niektóre badania mówią nawet o proporcji 30:1). I ten potężnie zachwiany stosunek zawartości obu kwasów w organizmie ma zwykle destrukcyjny wpływ przede wszystkim na przemianę materii. Sam już doskonale wiesz, jak wiele przewlekłych chorób bierze [...]
[...] Nie jesteś w takim myśleniu odosobniona. Dietetycy zwracają uwagę na to, że generalnie wszyscy źle dobieramy proporcje tłuszczów w naszej diecie. Chodzi im o nieodpowiedni stosunek omega-6 do omega-3. Powinien on się mieścić w przedziale 5:1 - 4:1. Np. na cztery-pięć łyżeczek oleju słonecznikowego powinniśmy spożywać jedną oleju rzepakowego. [...]
[...] węglowodanów tym lepiej choć ekstremalnie wysokie spożycie białek nie jest zalecane ze względów zdrowotnych, dlatego przyjmuje się, że wysokobiałkowej diecie odchudzającej stosunek białek do węglowodanów powinien wynosić ok. 1:2, tzn. należy tak zwiększyć spożycie białek aby stanowiły ok. 50 % spożycia węglowodanów. Bardzo często podaje się też [...]
[...] energetyczne tradycyjnym i w miarę wartościowym jedzeniem, więc najprawdopodobniej będziesz musiał zaopatrzyć się w odpowiednią odżywkę. Najlepsza będzie taka, gdzie stosunek białka do węglowodanów wynosi 1:4, a wiec wszystkie odżywki typu “Massive". Oczywiście takie typy preparatów nie są wskazane dla osób o otłuszczonej i zawodnionej [...]
[...] energetyczne tradycyjnym i w miarę wartościowym jedzeniem, więc najprawdopodobniej będziesz musiał zaopatrzyć się w odpowiednią odzywkę. Najlepsza będzie taka, gdzie stosunek białka do węglowodanów wynosi 1: 4, a więc wszystkie odzywki typu "Massive". Oczywiście taki typ preparatów nie za bardzo jest wskazany dla osób o otłuszczonej i [...]
[...] kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] CLA jest specjalnym kwasem tłuszczowym, który wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśni i jest w stanie, jak niemal żadna inna substancja, zmienić w organizmie stosunek tkanki aktywnej do tkanki pasywnej (tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej). Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że już w ciągu kilku miesięcy można zwiększyć [...]
[...] przyzwyczajeń związanych ze sposoobem odżywainia. Na jego podstawie dowiedziono, że poziom całkowitego cholesterolu wzrósł o 4%, natomiast HDL o 10%. Zarówno stosunek cholesterolu calkowitego do HDL, jak trójglicerydy oraz LDL nie uległy znaczącej zmianie. U osób zdrowych jajek nie należy rygorystycznie ograniczać - to [...]
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45 Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach [...]
[...] rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu gdzie stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie. Podzielic je mozna na: 1. proste - jednocukry (monosaharydy) 2. złozone, dzielace się na: a) dwucukry (disaharydy, [...]
[...] co najmniej 3g (łącznie ), popijać wodą. Zapewniając co najmniej 2,5 godzinny odstęp od ostatniego posiłku. Odpowiednia proporcja między argininą a ornityną powinna mieć stosunek jak 2:1. Glutamina - podstawowy wielofunkcyjny aminokwas wspomagania wysiłku każdego sportowca. Zdecydowanie glutamina została wykreowana na [...]
[...] oparciu o wysokiej jakości białka pokarmowe. Dzięki tym suplementom można dość precyzyjnie wpływać i regulować doraźnie proporcje białek do węglowodanów w diecie. Odpowiedni stosunek białek do węglowodanów może być uzależniony od etapu treningowego w danej dyscyplinie, aktualnych zadań treningowych itp. Suplementy wysokobiałkowe wykorzystywane są [...]
[...] nienasyconego kwasu tłuszczowego linolenowego (n3), pełniącego w organizmie różnorodne funkcje budulcowe i regulacyjne. Zawiera toestrogeny-substancje regulujące u kobiety stosunek hormonów żeńskich: estrogenu do progesteronu. (zaburzenia między poziomem tych hormonów mają zdecydowany wpływ na odkładanie się podskórnej tkanki tłuszczowej), w [...]
[...] kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] chorobami serca w Finlandii była 24 razy większa niż w Meksyku, choć spożycie tłuszczów w obu tych krajach było podobne Kolejnym zarzutem wobec Keysa był fakt, że badał on stosunek tylko między tymi dwoma zjawiskami, co nie jest jasnym związkiem przyczynowo-skutkowym. Istniała więc możliwość, że jest inny czynnik, który powodował chorobę serca [...]
[...] chorobami serca w Finlandii była 24 razy większa niż w Meksyku, choć spożycie tłuszczów w obu tych krajach było podobne. Kolejnym zarzutem wobec Keysa był fakt, że badał on stosunek tylko między tymi dwoma zjawiskami, co nie jest jasnym związkiem przyczynowo-skutkowym. Istniała więc możliwość, że jest inny czynnik, który powodował chorobę serca [...]
[...] chorobami serca w Finlandii była 24 razy większa niż w Meksyku, choć spożycie tłuszczów w obu tych krajach było podobne. Kolejnym zarzutem wobec Keysa był fakt, że badał on stosunek tylko między tymi dwoma zjawiskami, co nie jest jasnym związkiem przyczynowo-skutkowym. Istniała więc możliwość, że jest inny czynnik, który powodował chorobę serca [...]
[...] lipidów do białka (98:2); VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości) – drugie po chylomikronach pod względem gęstości (0,94–1,006 g/ml) i wykazujące nieco mniejszy już stosunek lipidów do białka (90:10); LDL (lipoproteiny o małej gęstości) – to właśnie osławiony „cholesterol zabójca”. Jego gęstość wynosi około 1,006–1,063 g/ml i składa się [...]